Ha acabat el ‘cas Egunkaria’, sense cap sentència condemnatòria

2014, urriak 22

q006_f01.jpg

L’Audiència Provincial de Guipúscoa (País Basc) ha arxivat la causa econòmica d’Egunkaria i, per tant, el cas Egunkaria ha finalitzat després d’11 anys, sense haver rebut cap sentència condemnatòria. Precisament, els jutges han prescrit la causa econòmica, perquè les acusacions contra els suposats delictes (frau de les subvencions públiques i falsificació dels comptes) i els possibles autors eren imprecises.

La Guàrdia Civil va realitzar dues operacions en el cas Egunkaria, seguint les ordres del jutge instructor de l’Audiència Nacional espanyola, Juan del Olmo: el 20 de febrer de 2003 van tancar el periòdic que publicava en basc Egunkaria, i el 16 d’octubre del mateix any van realitzar l’operació de la causa econòmica. Dades de *ámbas operacions: clausura i liquidació d’un periòdic, detenció de dinou persones, deu encausats –tres d’ells, en les dues causes–, set torturats, sis empresonats, pagament de 700.000 euros en fiances, 180 treballadors a l’atur, 15.000 compradors i 50.000 lectors sense Egunkaria, despesa d’uns 500.000 euros durant el cas…

La causa del tancament del periòdic es va acabar a l’abril de 2010, després d’un judici contra cinc persones: l’Audiència Nacional les va absoldre. Segons la sentència, Egunkaria no va tenir relació amb ETA, el tancament del periòdic no tenia empara en la Constitució espanyola, va vulnerar el dret a la lliure expressió, les acusacions no es basaven en cap prova, eren febles i sense base alguna, i, no va haver-hi control de les condicions de la incomunicació mentre els acusats van estar detinguts.

Els encausats sempre han denunciat que la causa tenia un “impuls polític”. Així mateix, sempre han agraït el “suport” de la societat basca. Han subratllat que no es pot oblidar mai l’ocorregut, i que per part de l’estat espanyol no han rebut cap indemnització i ni petició de perdó.

Egunkaria era l’únic periòdic en basc. Ho va crear el sector del basc, en 1990; no era un mitjà públic. Després de la clausura, els ex treballadors d’Egunkaria van crear al juny de 2003 el periòdic en basc Berria. Més de vint mil accionistes van posar diners per al projecte.

Iruzkinik ez »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. | TrackBack URI

Leave a comment

(XHTML etiketa hauek erabil ditzakezu): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> .